Minervois je vinařská oblast v regionu Languedoc. Rozkládá se mezi městy Narbonne a Carcassone. Celková plocha spadající pod označení AOC Minervois má 4 250 hektarů.
Červená vína v této apelaci jsou vyráběna z odrůd Carignan (může mít maximálně 40% podíl), Grenache, Lladoner Pelut, Mourvedre a Syrah. V bílých vínech se používají odrůdy Viognier, Marsanne, Roussanne, Maccabeu, Bourboulenc, Rolle, Clairette a Muscat.
Chateau du Donjon se nachází v jihozápadní části apelace Minervois na místě původní starobylé opevněné tvrze u Bagnoles, 12 km od Carcassonne. Vinařství se už od 15. století dědí z otce na syna, dnes ho provozuje Caroline a Jean Panis, jehož další dva bratři hospodaří na vinařstvích v apelaci Corbieres a Cotes du Roussillon. Réva se zde pěstuje na kamenitých terasovitých vinicích s hlinito-vápenatou půdou, klima je kombinací převažujícího středomořského s atlantickým a i vlivu blízkého podhůří Pyrenejí. Sběr a třídění hroznů probíhá ručně, vinifikace tradiční metodou.
Chateau du Donjon - Cuvée Grande Tradition 2011
Cuvée modrých odrůd Grenache noir, Shiraz a Carignan tmavě rubínové barvy. komplexní vůně zralého černého ovoce a koření, bohatě plné chuti se sametovými taniny a přesto svěží s velice dobrou perzistencí. Typický představitel languedockých vín s báječným poměrem ceny a kvality. Ideální ke grilovanému masu a delikátním sýrům.
Doporučená teplota podávání je 15-17 stupňů C, archivační potenciál 6-8 let.
200,- Kč
Chateau du Donjon Rosé 2014
Krystalicky čisté, svěží růžové víno s příjemným delikátně ovocným aroma odrůd Syrah, Grenache Noir a Cinsault, zdařile vybalancované, přitažlivé cuvée. Je dobrou volbou k míchaným zeleninovým salátům s jemnou uzeninkou a smetanovým dresinkem a stejně tak ke sladkým omeletám s ovocem.
Doporučená teplota podávání je 12-13 stupňů C.
Hodnocení : 2 hvězdičky Guide Hachette 2008, 89 bodů Guide Parker
200,- Kč
Chateau du Donjon - Cuvée Prestige 2010
Cuvée Shiraz a Grenache výrazně karmínové barvy určené pro zvláštní příležitosti. Ležení v dubových sudech dodalo vínu příjemné aroma vyzrálého ovoce, vanilky a čokolády, plnou, vydatnou chuť a dlouhou, jemnými taniny podpořenou perzistenci. Perfektně se snoubí s jehněčí pečínkou, chuťově výraznými pokrmy, sýry a také s regionální specialitou cassoulet.
Doporučená teplota podávání je 16-18 stupňů C, archivační potenciál 8 let.
Hodnocení : hvězdička Guide Hachette 2009
250,- Kč